Tjekliste: 6 elementer i den gode bagsidetekst
Dagens udgave af #Forfatterfredag handler om bagsidetekster.
I videoen får du de 6 vigtigste elementer du skal have styr på, når du skal til at skrive bagsideteksten til din kommende roman.
Se videoen her, og husk at skrive en kommentar, når du har set den:
1. Stil de gode spørgsmål
Når du skriver bagsideteksten, er det vigtigt, at den fremstår knivskarp, så læseren ikke er i tvivl om, hvad der menes. Husk på at læseren endnu ikke kender personerne i bogen, så der må ikke være tvivl om, hvem der er ‘de gode og de onde’ i historien. En nem måde at tjekke bagsideteksten er at stille dig selv disse spørgsmål:
- Hvem gør hvad mod hvem?
- Hvorfor skaber det en konflikt?
- Hvordan kommer hovedpersonen ind i billedet?
2. Tag udgangspunkt i en scene eller situation
Hvis du har svært ved at skabe spænding i din bagsidetekst, kan du med fordel bruge et uddrag af bogen i stedet for en decideret beskrivelse. Sørg for at vælge et sted, hvor man på kort plads får opridset en spændende situation.
3. Gør bagsideteksten kort og præcis
Ligesom i al skrivning er mindre næsten altid mere forstået på den måde, at jo mere du kan skære i din tekst, så overflødige gentagelser forsvinder, jo mere skarp og entydig vil den fremstå. Entydighed er en god ting i en bagsidetekst, hvor læseren helst ikke skal være i tvivl om, hvad der menes.
4. Skift mellem korte og lange sætninger
Både når man skriver prosa og når man skriver markedsføringstekster er det en god ide at veksle mellem korte og lange sætninger. Korte sætninger efter hinanden giver tempo. Rytme. Opbygger forventning. Brug det konstruktivt på din bagside.
5. Opsummer genren
Det er altid godt at runde bagsideteksten af med et mere overordnet perspektiv, så modtageren ved hvilken type bog der er tale om. Er det krimi, thriller, fantasy, eventyr eller young adult? Måske skal det ikke udpensles direkte, men det klæder bagsideteksten at træde et skridt tilbage og se bogen i en større sammenhæng.
6. Præsenter forfatteren med relevans for bogen
Hvis det er muligt, er det en god ide at lave en kobling mellem forfatteren og bogens indhold. Er bogen blevet til imens du var på ferie i Rom (og handler den f.eks. om gladiatorer), så brug disse informationer til at skabe et spændende (men kort!) forfatterportræt.
Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!
Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.
Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.