Hvilken genre skal du vælge?

skrivetips

Dit valg af genre er ikke vigtigt for skriveprocessen

På SkriveRejsen bliver jeg ofte spurgt om genrekonventioner, men også på bloggen her får jeg spørgsmål om genre. Frederik har spurgt: hvilken genre er lettest at skrive i? I videoen giver jeg mit lidt overraskende svar. Se med i videoen.

Når du skal i gang med at skrive en bog er genrevalget ikke det vigtigste. Før du kaster dig over en teksttype, må du nemlig se på, hvilken historie du vil fortælle.

  • Har du styr på handlingen?
  • Personerne?
  • Plottet?

Når disse grundsten er på plads vil det blive lettere at afgøre, hvilken genre din fortælling placerer sig i.

Hvad betyder genre?

I daglig tale tænker vi ofte på populærlitteraturens genrer som krimi, gyser, horror, science fiction, fantasy, romance osv. Eller måske tænker man på opdelingen mellem skønlitteratur og faglitteratur.

Gads Litteraturleksikon beskrives genre sådan:

"Genre (af fransk, afledt af græsk genos = slægt, art), en teksttype; en kategori af tekster, der har nogle fællestræk i form eller indhold. Tekster inddeles overordnet i fiktive tekster og ikke fiktive tekster; skønlitteratur og sagprosa. Inden for fiktionen er der tre hovedgenrer: epik, der fortæller om noget, drama, der viser noget og lyrik, der udtrykker noget. Denne tredeling af fiktionene er oprindelig defineret af Aristoteles."

Kilde: Henrik Rasmussen, Gads Litteraturleksikon, s. 127, Gads Forlag, København 2001. Genren betegner altså, hvilken type tekst der er tale om, og det er både form og indhold, der kan afgøre, hvilken genre din tekst tilhører.

Hvis du eksempelvis skriver en krimi, så vil der ofte være et mord, en detektiv og en opklaring af en forbrydelse.

"Kriminalroman, populær genre udviklet af detektivromannen, men i modsætning til denne typisk båret af en interesse for motivet til forbrydelsen, snarere end af hvem forbryderen er, og af en realistisk skildring af de miljøer, romanen foregår i."

Kilde: Henrik Rasmussen, Gads Litteraturleksikon, s. 184, Gads Forlag, København 2001. Som forfatter kan det være en hjælp at vide, hvilke genrekonventioner der er for en bestemt type af tekster.

Så kan man måske lettere strukturere sin tekst. Men det kan også være en befrielse slet ikke at vide, hvordan andre griber sådan en fortælling an.

Det kommer der nogle gange genrehybrider ud af, fordi man (bevidst eller ubevidst) kommer til at blande elementer fra forskellige genrer.

Genren er vigtig for din markedsføring

Når genrevalget ikke er så vigtigt for den første del af skriveprocessen, betyder det ikke, at genren er uvæsentlig i det hele taget. Genre er nemlig afgørende for den måde, du skal markedsføre bogen på.

Genre er nemlig afgørende for den måde, du skal markedsføre bogen på.

Forfattermarkedsføring er et stort område, hvor alt fra skrifttype, forside, bagsidetekst og lanceringsstrategi i større eller mindre grad hænger sammen med valget af genre.

Krimigenren har en typisk tydelige markører på forsiden: En stor skrifttype, der afhængig af forfatterens berømthed har titlen eller forfatternavnet skrevet med store typer, måske et dystert motiv af forbryderen eller detektiven.

Nogle gange er der blod eller mordvåben på forsiden, selvom tendensen bevæger sig væk fra det mere karikerede. Læs mere om forsider her.

Hvad er din yndlingsgenre?

Skriv en kommentar herunder og fortæl, hvilken genre du foretrækker at skrive i! Bedste hilsener

Lene Dybdahl

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.