Dit gamle manuskript
Det sidder i din samvittighed. Kalder på dig. Et klagende ekko.
Hallooo-o-o-o ...
Støvet. Halvglemt.
Gemt væk i tanker, skuffer eller dybt begravede elektroniske mapper i computerens indre. Men det spøger i de mørke korridorer. Det vil gerne ud i lyset igen.
Findes. Læses. Blive til.
Hvordan redder du dit gamle manuskript fra fortabelsen? Hvordan genfinder I passionen?
Dagens forfatterfredag handler om netop det! Se i videoen, hvordan du genopliver dit gamle manuskript eller læs med her.
Trin 1: Læs op
Uanset om dit gamle manuskript er en fortsættelse til en tidligere bog, eller om det er et selvstændigt værk, så har du brug for at læse op på det, der allerede er skrevet. Begynd med at læse, hvad der allerede står, så du kommer ind under huden på værket og fornemmer den oprindelige ide, sprogtonen og tempoet.
Trin 2: Stil spørgsmål til indholdet
Hvis du skriver fiktion, er det oplagt at notere dig alle spørgsmål, som dit plot måtte give dig undervejs.
Hvorfor handler personerne, som de gør? Hvor leder handlingen hen? Hvilke spørgsmål har vi ikke fået svar på endnu?
Skriver du på en fagbog er dette trin stadig relevant. Du skal stadig læse dig igennem bogen med en særlig kritisk opmærksomhed, som skal hjælpe dig videre med indholdet. Stil f.eks. denne type spørgsmål:
Hvilke spørgsmål mangler vi svar på? Er der en klar retning i fremstillingen? Leder indledningen frem mod en konklusion? Hvor opstår der (unødvendige) sidespor?
Ved at notere dine spørgsmål til dit gamle manuskript, får du sat ord på, hvor du med fordel kan sætte ind, når du genoptager skrivningen.
Trin 3: Ajourfør din disposition
Med notaterne og de kritiske spørgsmål ved hånden er du nu klar til at ajourføre din disposition. Har du ikke allerede en disposition for dit gamle manuskript, er det på tide at lave en. Du kan læse mere om planlægning af et manuskript fra scratch her.
Trin 4: Skab et visuelt overblik
Det er godt med en disposition, men hvis du skal flytte rundt på større tekstdele, er det en fordel også at have et visuelt overblik. Du kan bruge mindmapping-programmer som Bubbl.us eller MindView til at skabe dit overblik, men er du mere til papir og pen, så kan gule post-it-notes også gøre det.
Har du brug for min hjælp?
Jeg vil meget gerne støtte dig i tilblivelsen af dit manuskript. Hvis du er medlem af SkriveRejsen ved du, hvordan du kan få min hjælp, men hvis du ikke er, vil jeg anbefale dig, at skrive dig på ventelisten, så du får besked, næste gang jeg åbner for tilmelding.
Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!
Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.
Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.